BIG IS BEAUTIFUL

Izvor: https://keindl-sport.hr/blog/big-is-beautiful-36/

Fat bike je nastao tamo gdje obični bicikli nisu bili od koristi. Otprilike u isto vrijeme, prije četrdesetak godina, na dva suprotna kraja Amerike, na Aljasci i u Novom Meksiku, dvoje ljudi koji nisu znali jedan za drugog napravili su fat bikeove. Jedan u pustinji, drugi u snijegu.

Do prije desetak godina fat bike je zadovoljavao samo rijetke vozače u avanturističkom biciklizmu, pa veliki igrači u bike businessu nisu reagirali, ili su potajice promatrali kako se stvar razvija. Kad je po njihovom mišljenju biciklistička populacija dozrela za novi izazov, pojavio se fat bike, i odmah dobio avangardnu ulogu u ponudi nekih proizvođača. Taj period tihog testiranja ideje potvrdio je njihove pretpostavke o tome da se radi o biciklu koji će uzburkati maštu mnogih biciklista, pogotovo onih koji su apsolvirali brdski bicikl kakvog ga danas poznajemo.

Tko je probao, zna da nema vožnje na biciklu po pijesku, suhom pogotovo…kao i po snijegu, neugaženom pogotovo, a napredovanje u dubokom ili žitkom blatu ili šljunku prečesto je pitanje sreće a ne mogućnosti. Zato je jasno da su dva entuzijasta okruženi baš takvim podlogama došli do istog rješenja: ako nađemo način da se vozimo po snijegu ili pijesku a ne kroz njih, onda se vozimo; ako ne, nema ni vožnje.

U osnovi fat bike tome služi, da održi sebe i vozača na površini a druge osobine proizašle iz guma širokih dvanaestak centimetara uglavnom su kolateralno korisne: udoban je, u zavoje uletava bez straha od proklizavanja, doskoci su kao na zračnom jastuku, a količina zabave tokom svega toga je zarazna.

Ne smijemo preći preko još jednog faktora privlačnosti, a to je izgled. Fat bike među biciklima je pandan nekim nabildanim terencima među automobilima, a njihova privlačnost i poželjnost je neporeciva, zrači snagom i prodornošću za koju se muškarci nadaju da im je prirođena.

Njihova posebnost na prvi pogled su kotači koji ih već izdaleka odvajaju od ostalih bicikala.

Međutim, kad im se približite, jasno je da su cijeli okvir, vilica i pogonski dio potpuno rekonstruirani kako bi mogli funkcionirati sa tako ogromnim kotačima. Iako su kotači promjera 26“, promjer kotača sa gumama je gotovo isti kao na 29“ sa gumama dimenzije 2,3“.

Gotovo jedina primjedba na fat bike je dodatna težina koja se gomila na obodima kotača, jer gume široke 4“ znatno su teže od klasičnih. Vidimo na primjeru Cube Nutrail modela i usporedbi sa brdskim hardtail biciklima slične vrijednosti da se radi se o razlici u težini bicikla od približno 2 kg.

Naša ilustracija pokazuje efekt te razlike: ako brdski bicikl i vozač imaju 93kg, a isti vozač i fat bike 95 kg, relativna razlika je nešto veća od 3%. Ako znamo da je dodirna površina gume 26“x2,3“ približno 25% manja od površine koju čini guma 26“x4“, jasno je da je dodatna težina koja „utiskuje“ vozača na biciklu nebitna. Dakle, fat bike ide po sipkoj podlozi, a brdski bicikl kroz nju,… – zapravo – ne ide.

Ubrzanje i usponi? Da, nije kao na tanjim kotačima, ne može biti. Važno je odrediti prioritete, fat bike svakako neće oduševiti posvećene penjače, njihovi prioriteti su drugačiji. Za sve druge, bilo bi stvarno uputno probati prije donošenja zaključka.