Cube manual

Izvor: https://keindl-sport.hr/

Aero endurance

Izraz koji spaja dva pojma koje sportski biciklizam povezuje često, označava liniju Cube cestovnih modela koji namjenom mogu poslužiti kao kronometarski ili aero bicikli koji su ime dobili zbog izuzetno malog aerodinamičnog otpora, a ujedno su dizajnirani  kao klasični  bicikli za cestovne utrke, jedan od sportova izdržljivosti (endurance). Takav je model npr. Agree generacije 2016., koji pomiruje kronometersku I cestovnu geometriju I na taj način pruža vozaču rijetko viđenu univerzalnost : “sklonost” brzini dobivenu od aero postavki designa I malu težinu uz veliku efikasnost prenosa snage koja je neophodna za cestovni sportski biciklizam.

C:62 i C:68

Akronim brojki i slova iz podnaslova označava omjer karbonskih vlakana i punila u materijalu od kojih su napravljeni Cube karbonski okviri. Slovo C nam govori da se radi o karbonu, a broj 62 odnosno 68 govori koliki je postotak karbonskih vlakana u odnosu na punila upotrijebljen da bi se napravio okvir bicikla. U pravilu, što je viši broj to je okvir lakši I lateralno krući, ukratko, pogodniji za veće napore. Bike industrija većinu karbonskih okvira izrađuje sa omjerom do C:60, što okvire Cube izdiže u višu kategoriju.

Twin mold technology

Zaštićena tehnologija Cubea koja nam govori da je karbonski okvir napravljen upotrebom dvaju kalupa – vanjskog i unutarnjeg. Tako oblikovana unutrašnjost cijevi koje tvore okvir nemaju nabore i nakupine karbonske tkanine pa stoga okvir ima manja i jednoličnija unutarnja naprezanja, manju težinu zbog manjeg utroška materijala a bicikl duži životni vijek.  Rezultat vidimu na primjeru okvira Agree C:62 koji je 10% lakši od ovogodišnjeg, uz povećanu lateralnu krutost.

CSL Evo fork

Naziv prednje vilice kod  Cube cestovnih modela također je plod Twin mold izrade: poboljšanja se vide u povećanoj sposobnosti otklona u smjeru vožnje, što donosi udobnost i sigurnost pri kočenju, uz istovremenu visoku postraničnu krutost koja daje upravljivost i dio je krutosti cijelog bicikla. Postoci poboljšanja u odnosu na izradu klasičnim putem su drastični:  40% povećane su mogućnosti otklona u smjeru vožnje što uvelike povećava udobnost uz zadržavanje postranične krutosti.

Direct mount kočnice

Čeljusti kočnica na cestovnim modelima godinama su se pričvršćivale za vilicu odnosno okvir bicikla sa jednim centralnim vijkom. Direct mount znači da kočnica ima dva vijka, po jedan za svaki krak čeljusti, odnosno noseći element kočnice. Smisao je dodatno ukrućivanje vilica, što je pogotovo važno za stražnju, koja je sve češće izuzetno lagana i tanka zbog povećanja udobnosti tokom dužih vožnji. Direct mount omogućava zadržavanje udobnosti uz istovremeno smanjenje efekta rezoniranja kao posljedice sve lakših vilica. Do rezoniranja dolazi zbog vibracija bicikla tokom kočenja, što može biti neugodno i uznemirujuće. Ove kočnice svojim načinom montaže imaju efekt skraćenja vilica pa je mogućnost za rezoniranje umanjena a dva spojna mjesta dodatno umiruju kočnicu pri upotrebi.

Thru axle montaža kotača

U vremenima super jakih kočnica, super laganih legura ili materijala (karbon), pričvršćivanje kotača sa klasičnim zatvaračima je pokazalo manjak stabilnosti i čvrstoće. Thru axle je rješenje preuzeto sa motorkotača, pa modificirano tako da odgovara potrebama biciklista: I dalje možete skinuti kotač bez alata i ostati čistih ruku, uz potpunu sigurnost pri kočenju današnjim generacijama disk kočnicama koje “čupaju” asfalt. Klasični zatvarač je pritegnuo osovinu kotača između vilica i to je odlično rješenje za većinu korisnika. Opet kažemo, danas , u eri bicikala čiji okvir su teški oko jednog kilgrama a kočnice bi zaustavile i automobile, spojna mjesta kotača i okvira opterećena su ogromnim silama, pa je odgovor na njih Thru axle. Radi se o tome da je poluga zatvarača na njemu lagana i šuplja a više se ne upire u stranice okvira već kao oslonac koristi ležajeve kotača. K tome, dodatni efekt je tvorenje povezanosti okvira i kotača jer je cijev zatvarača umetnuta u glavčinu kotača kroz provrte na vilici odnosno okviru. Rezultat je  osjetno povećana krutost bicikla i bezbolno apsorbiranje svih nesimetričnih sila prilikom jačeg kočenja sa hidrauličkim disk-kočnicama.

Mnogi Cube modeli imaju thru axle riješenje kao dio  designa koji donosi vrhunske performanse.

Tapered ležaj vilice

Tehničko rješenje koje je na Cube biciklima jedna od oznaka modela više klase.  Jedno od najosjetljivijh mjesta na biciklu je spoj vilice i okvira. Kako se bicikli koriste sve “sportskije”, to mjesto trpi sve veća naprezanja. Da bi izbjegli česte reparacije ili problem zbog nečinjenja istih, industrija je u standard za višu klasu bicikala uvela veći i jači donji ležaj, a zadržala gornji koji je uvijek manje opterećen, i  to rješenje nazvala Tapered Head Bearings. Dobrobit je višestruka; ležaj je trajniji, okretanje vilice glatko i pri naprezanjima, a cijev vilice je na donjem dijelu gdje trpi velika opterećenja proširena pa je upravljanje biciklom stabilnije i sigurnije.