Bosch eBike Systems

11 pitanja o eBike bateriji

Ebike baterija je izvor napajanja pedeleca. Opskrbljuje motor električnom energijom koja je potrebna za pružanje pomoći napajanja tijekom vožnje biciklom. Stoga je malo iznenađujuće da postoje česte rasprave i “razgovori” o bateriji eBike-a, posebno. Koja je razlika između baterija? Koliko daleko možete otići s potpuno napunjenom baterijom? Što sve trebate znati o skladištenju i zbrimjavanju? Thomas Raica, voditelj tehničke aplikacije za kupce, ovdje nudi informacije i savjete.

1 Što je posebno u litij-ionskim baterijama?

Raica: Litij-ionske baterije su među najmodernijim i najčešćim baterijama za pedeleke. Zbog njihove visoke gustoća energije omogućuje vam da pohranite više energije s relativno malom težinom. Sa svim Bosch eBike baterijama,

naši PowerPacks, oslanjamo se na litij-ionsku tehnologiju. Boscheve baterije imaju težinu od oko

dva i pol kilograma najlakše na tržištu i oni imaju najveću gustoću energije

2 Koliko dugo traje baterija?

Raica: Litij-ionske baterije nisu samo svjetlo; oni također imaju dug radni vijek. Bosch PowerPacks dizajnirani su za brojne ture, udaljenosti i godine korištenja. Pametan elektronički Bosch sustav upravljanja baterijama štiti litij-ionske baterije od previsokih temperatura, preopterećenja i dubokog pražnjenja. Međutim, precizan životni vijek nemoguće je predvidjeti. Životni vijek baterije ovisit će uglavnom o prirodi i trajanju stresa kojem su izloženi.

3 Kako možete utjecati na životni vijek?

Raica: Da biste dobili najdulji vijek trajanja baterije eBikeri trebaju samo slijediti nekoliko jednostavnih pravila u pogledu zaštite, transporta i skladištenja. Oni uključuju skladištenje baterije u suhom okruženju i zaštitu od izravnog sunčevog svjetla na sobnoj temperaturi od oko 15 ° 20 ° C. Idealna razina punjenja baterije je između 30% i 60%. U idealnom slučaju bateriju treba napuniti na sobnoj temperaturi. Kod prijevoza eBikea važno je izvaditi bateriju iz bicikla i pohraniti je na sigurno u automobilu.

4 Koliko vremena je potrebno za punjenje baterije?

Raica: Vrijeme punjenja ovisi o kapacitetu baterije. Korištenjem standardnog punjača PowerPack 300 treba oko sat vremena do pola napunjenosti, PowerPack 400 oko sat i pol, a PowerPack 500 oko dva sata. Potpuno stan PowerPack 300 treba dva i pol sata da se potpuno napuni, PowerPacku 400 tri i pol i PowerPacku 500 četiri i pol sata.

5 Koliko daleko možete putovati na jednoj bateriji? Koji čimbenici utječu na raspon baterije?

Thomas Raica: Za mnoge eBikere ovo su ključna pitanja na koja, međutim, nema općenito valjanih odgovora. Odgovor se može enormno razlikovati – od manje od 20 do preko 100 kilometara uz potpuno napunjenje baterije. Mnogo različitih čimbenika utječe na raspon. Oni uključuju razinu pomoći, biciklističko ponašanje, otpor zraka, težinu biciklista, pritisak u gumama i, naravno, teren. Koji su uvjeti tla? Vozim li se asfaltiranom cestom, poljoprivrednom stazom ili šumskom stazom? Sadrži li moja ruta uspone ili se sastoji samo od ravne i otvorene zemlje? Svi ti čimbenici utječu na raspon akumulatora. Ako planirate razgledavanje, posjet www.bosch-ebike.com toplo se preporučuje. Web stranica uključuje asistenta raspona koji uzima u obzir različite čimbenike i daje vam predstavu o tome koliko možete očekivati putovanje u uvjetima koje odredite.

Bosch eBike Systems

eBIKE RANGE ASSISTANT

Asistent raspona reći će vam koliko kilometara podrške možete očekivati od svog sustava eBike pri sljedećem obilasku. Zabavi se.

Napominjemo sljedeće:

Što su detaljnije vaše informacije o konfiguraciji bicikla, vozaču i okolišnim uvjetima, točniji ćete rezultat dobiti.

Izračunati podaci sadrže procjene i aproksimacije koje mogu varirati od stvarnog rezultata. Precizni podaci variraju ovisno o vrsti upotrebe i vanjskim utjecajima.

Dodatni potrošači električne energije, poput svjetla za bicikle ili uređaja spojenih na USB priključak računala, utječu na domet.

Za Performance Line CX u načinu eMTB, raspon se ne može točno izračunati zbog progresivne podrške motora (120–300%); u prosjeku, to je jednako načinu Sport.

Izračunate vrijednosti primjenjuju se na nove pakete napajanja, međutim, kao i kod svih litij-ionskih baterija, kapacitet se može smanjiti zbog starosti i upotrebe, što može utjecati na domet.

Neki prikazani sustavi i komponente eBike možda nisu dostupni u svim zemljama.

Ne prihvaća se nikakva odgovornost za točnost utvrđenih vrijednosti.

6 Koje mjere predostrožnosti treba poduzeti zimi?

Raica: Opće je pravilo da hladno vrijeme smanjuje rad baterije. Zbog toga je zimi pri temperaturama ispod nule preporučljivo pričekati malo prije nego što krenete prije nego što na eBike pričvrstite bateriju koja se napunila i pohranila na sobnu temperaturu. Ako već dugo vremena ne upotrebljavate eBike – primjerice zimi – bateriju treba skladištiti u suhom i hladnom okruženju na otprilike 30% do 60% kapaciteta njegovog punjenja.

7 Što morate imati na umu prilikom čišćenja baterije?

Raica: Perilica pod tlakom nije prikladna za čišćenje eBikea, posebno njegovih elektroničkih komponenti. Preporučujemo da bateriju obrišete vlažnom krpom. Nemojte koristiti jake deterdžente koji mogu utjecati na površinu i uvijek uklanjajte bateriju prije čišćenja eBike-a. Njegove utične konektore također treba povremeno očistiti i lagano namastiti.

8 Kako se najbolje pune baterije?

Raica: PowerPacks sa svojim litij-ionskim ćelijama može se puniti u kratkom vremenskom razdoblju, bez obzira na status napunjenosti. PowerPackov integrirani sustav upravljanja baterijom, u kombinaciji s Boschovim punjačem, štiti bateriju od preopterećenja tijekom punjenja. Prekid u procesu punjenja ne nanosi bateriji nikakvu štetu. Važno je imati na umu da baterije eBike treba puniti samo pravim punjačem, jer u protivnom mogu nastati nepopravljiva oštećenja, a zahtjevi za jamstvom ili garancijom mogu postati nevažeći.

Bosch eBike Systems

9 Koliko često se može napuniti baterija?

Raica: Čak i nakon 500 punih napunjenosti, baterija će i dalje zadržati visok kapacitet. 60 do 70% izvornog kapaciteta tada će i dalje biti na raspolaganju. U ADAC-ovom testu provedenom u jesen 2015. godine, Bosch eBike baterija je u potpunosti ispražnjena i napunjena 1.515 puta prije nego što je zadržala samo 30% izvornog kapaciteta i više nije bila stvarna upotreba. To znači da bi baterija bila dovoljna za čak 57.000 kilometara – ili jedan i pol puta krug oko svijeta.

10 Gdje se mogu popraviti baterije?

Raica: Visokokvalitetne litij-ionske baterije poput Bosch PowerPacks-a su složeni, fino podešeni sustavi za čije popravljanje je potrebna posebna stručnost i složeni proizvodni pogoni. Zato se oštećena baterija mora gotovo u svim slučajevima zamijeniti. Preporučujemo sljedeći postupak. Prvo, neka prodavač provjeri je li baterija stvarno neispravna i ima li, primjerice, grešku u svojoj elektronici. To je nešto što trgovac može provjeriti pomoću sustava upravljanja baterijama i dijagnostičkog alata. Ako je baterija neispravna, prodavač će je zbrinuti s dužnim poštovanjem sigurnosnih propisa.

11 Kako odložiti staru bateriju?

Raica: Trgovac će osigurati da se Bosch PowerPack odlaže na ekološki prihvatljiv način bez naknade. Zbrinjavanjem upravlja njemački sustav za recikliranje baterija GRS. Vrijedni materijali se vraćaju u ciklus sirovina i na taj način se štede resursi.

O Thomasu Raicu:

Thomas Raica, 50-godišnji inženjer strojarstva, s Boschom je već 24 godine.

Kao voditelj odjela za tehničku primjenu korisnika u Bosch eBike sustavu njegove odgovornosti uključuju održavanje odnosa s proizvođačima bicikala i suradnju s kupcima na polju razvoja. Da biste se izvukli iz svog inovativnog okruženja u karijeri, Thomas, otac dvoje djece, vintage je ljubitelj automobila nakon posla. U slobodno vrijeme također je planinski biciklist koji uživa i u plivanju.

Izvor:
https://www.bosch-ebike.com/en/news/11-questions-about-the-ebike-battery